Menu Tutup

Zulkarnain Penakluk Agung

Siapakah disebalik nama Zulkarnain – Siri 1: Kisah Zulkarnain di dalam Al-Quran, Sura

Siapakah disebalik nama Zulkarnain – Siri 1: Kisah Zulkarnain di dalam Al-Quran, Surah Al-kahfi ?

Kisah Zulkarnain di dalam Al-Quran, Surah Al-kahfi

Zulkarnain ?

Zulkarnain (Bahasa Arab ذو القرنين dhū al-Qarnayn [ðulqarˈnajn]), secara harfiahnya bermaksud “Dia yang Bertanduk Dua”, merupakan satu tokoh yang disebutkan di dalam Qur’an, iaitu kitab suci Islam yang menyatakan beliau sebagai pemerintah yang hebat dan adil yang membina tembok pengantara Yakjuj dan Makjuj dari menyerang orang di Barat.

Mengikut sejarah, Zulkarnain dikatakan sebagai Iskandar Agung (Alexander The Great) tetapi ia hanyalah pendapat paling sekular dan disangkal sendiri oleh Ulama-Ulama dan sarjana Islam yang mengatakan Zulkarnain adalah Cyrus Agung.

Persoalan Zulkarnain..

Persoalan tentang Zulkarnain tercatat dalam sirah nabawiyah (sejarah Nabi) dan tertulis dalam sirah Ibnu Ishaq yang menceritakan bahawa musyrikin Makkah meminta bantuan Yahudi Khaibar untuk mencari kelemahan Muhammad S.A.W. Ketika Nadr mengatakan hal tersebut kepada mereka, mereka mengirim dia dan Uqbah bin Abu Muit kepada rabai Yahudi di Madinah.

Untuk membuktikan kenabian, rabai tersebut akan mengajukan tiga soalan yang sekiranya dijawab dengan betul, maka itu membuktikan akan baginda seorang nabi dan begitu juga sebaliknya. Persoalan yang ditanyakan ialah:

Tentang beberapa anak muda di zaman dahulu yang ceritanya amat pelik dan menakjubkan.

Tentang seorang lelaki yang merupakan pengembara hebat yang telah sampai ke timur dan barat.

Tentang Roh.

Baginda Muhammad s.a.w. meminta masa untuk menjawabnya dan selepas diturunkan wahyu, semuanya telah terjawab melalui surah al-Kahfi.

petikan dari..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *