Breaking News
Home » Petua Dan Tips » Tips Elak Wi-Fi Diguna Atau Diceroboh

Tips Elak Wi-Fi Diguna Atau Diceroboh

Tips dan cara mengelakkan Wifi diceroboh atau digunakan orang lain tanpa pengetahuan. Di bawah adalah beberapa petua dan tips untuk anda.
1-Pastikan modem router yang anda gunakan mempunyai kata laluan.Tukar kata laluan sedia ada atau default yang disetkan pada modem router.
2-Setkan pada modem router anda untuk nyahkan fungsi Broadcast SSID. SSID (Service Set Identifier) merupakan perimeter bagi nama rangkaian anda dalam persekitaran rangkaian tanpa wayar.
3-Laksanakan fungsi enkripsi kepada rangkaian tanpa wayar.Antara fungsi enkripsi adalah WEP (Wired Equivalent Privacy), WPA (Wi-fi Protected Access) dan WPA2.Gunakan enkripsi WPA2 dengan teknik enkripsi AES (Advanced Encryption Standard).Elakkan guna enkripsi WEP kerana banyak program dan mudah digodam.
4-Hadkan capaian rangkaian tanpa wayar kepada alamat-alamat MAC tertentu sahaja.
5-Sentiasa kemaskini sistem pengoperasian yang digunakan seperti Windows atau Linux, perisian anti virus dan perisian keselamatan yang lain seperti perisian Personal Firewall.

Sekadar perkongsian untuk pencegahan..kekadang leh terlepas juga..hehe

Check Also

7 perpindahan tertinggi pemain bolasepak dunia

7 Perpindahan Termahal Dunia Dalam Bolasepak

7 Perpindahan Termahal Dunia Dalam Bolasepak. Dunia bolasepak sering dikejutkan dengan perpindahan yang mahal yang …

5 comments

  1. elok jugak tu..nnt ramai pulak yang pasang khemah kat luar rumah tu.. kih kih kih

  2. hehe…suke2 blog yg ade tips ni..

    bile bce entry ni rse come back 2 college pulak..huhuhhu

  3. klu line broadband..org boleh curi gak ke???

  4. wahh..nice tips.. haha..tapi aku slalu pakai wifi org punya.. haha..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *