Home » Uncategorized » Produk Kosmetik Mengandungi Racun Berjadual | 6 Produk Dikesan Beracun

Produk Kosmetik Mengandungi Racun Berjadual | 6 Produk Dikesan Beracun

AWAS!! kepada semua para jelitawan seentero alam.Kepada pengguna tegar produk kecantikkan sila pastikan bahawa produk anda selamat dari sebarang kesan sampingan.Ini adalah kerana Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan ada mengeluarkan 6 jenis produk kecantikan yang di sahkan mengandungi bahan racun berjadual.Antara kandungan bahannya ialah dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin.Bahan bahan ini adalah berbahaya kepada manusia.

 
Kesan dari racun berjadual yang di kesan
 
 tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, kulit mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.
 
 hydroquinone pula boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini dan kulit menjadi hipersensitif di samping menghalang proses pigmentasi (depigmentasi).
 
dexamethasone pula adalah sejenis steroid, apabila digunakan secara topikal boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan antaranya iritasi kulit, kulit kering, jerawat, kulit menjadi nipis dan meningkatkan risiko jangkitan kuman.
 
Adakah produk yang anda guna sekarang tersenarai??
 
Perkara ini di nyatakan sendiri oleh Datuk Eisah A Rahman (Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan)
 
Sumber BHarian

Check Also

kanser usus

Awas Penyakit Ini Menyerang Siapa Sahaja

Awas Penyakit Ini Menyerang Siapa Sahaja. Tahukah anda bahawa kanser kolorektal atau lebih dikenali kanser …

9 comments

  1. bahaya sangat ni..tak tersenarai..tak pakai benda2 ni

  2. Manja (let it be my sweet name)

    @whitecappuccino
    bahaya betul la huhu, kene check dulu sbelum membeli

  3. wlau dh bgtau, ttp jg orang nk beli..
    iklan produk2 ni pun maintain je wujud d akhbar/majalah stiap hr..

  4. nur haslinda zainal

    tengs for the info ~ tp naseb baek tak pakai sume yg ade dlm list tu ^^

  5. nice info..semua tu sis tak pernah sentuh

  6. takotnya…nak kena cek neh…..bahaya lah….thanks info…;_0

  7. A y e s h a Ramlee

    natasya pun ada, bukan da gahhh ke? nak share buleh dak 🙂

  8. kiz..cuba cek safi balqis ada tak?huhu..

  9. “haa..tu la pasal akak ni takut sangat nak pakai produk2 kecantikan ni…nak try itu takut,ini takut…iklan bkn main menipu lagi pulak tu…last2 pakai bedak sejuk je lah kiz..”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *