Menu Tutup

Perghh Facebook ..!!!

Al kisahnya facebook..3 watak terlibat kanak2 lelaki 10 tahun , Kanak2 Perempuan 7 tahun dan aku ..selepas waktu isyak semalam..

Sambil melepak kat beranda rumah ambil angin malam,aku duk pandang2 sekitar halaman..cari ilham katanya..tetiba 2 orang kanak2 ( cucu jiran aku ) balik dari mengaji.

Kanak2 lelaki : malam ni kau on facebook tak?
Kanak2 perempuan : on lah aku nak main game
Kanak2 lelaki : malam ni aku main game abcd..
Kanak2 perempuan : main game xyz laa..kalau cam tu aku dapatlah potong level kau malam ni

( nama game aku tibai je sebab aku tak jelas sangat apa game dlm facebook tu yg di sebut )

yeah..hebat betul zaman sekarangkan.Zaman aku dulu biasanya tanya esok nak main guli kat mana..layang2 kau dah siap ke? tadi gasing kau berapa kali kena pakuk?
Tapi tak kisahlah kan.Ikut peredaran zaman,cuma kita sebagai orang tua kena selalu pantau agar benda2 macam ni tidak melalaikan hingga terabai pelajaran dan terpengaruh dengan budaya yang entah apa apa entah..

10 Comments

  1. sayanakhiburan

    tu la… kesian kat depa semua… ak dapat nak main permainan tradisional… dulu main gasing sampai nangis tu sebab gasing pecah… hahaha…

  2. kakyon

    zaman nenek dulu..lepas ngaji..janji ngan kawan..esok nak main ting2, main galah2 tak? tak pun gi mancing kat parit..hehe

  3. Syuxer

    bro,zaman dah berubah…

    dulu berlumpur..sekarang berlemak..
    dulu kurus..sekarang gemuk..
    dulu ramai kawan realiti..sekarang ramai kawan maya
    dulu kenal pe permainan budak2 cam guli..sekarang haram tak kenal permainan batu seremban..

    impak sebegini tak bagus untuk anak2 muda..mungkin kualiti kesihatan akan menurun..

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *