Home » Teknologi » Pengguna Broadband Mesti Tahu Ini

Pengguna Broadband Mesti Tahu Ini

Anda pengguna broadband? Anda tahu apa itu GPRSEDGE UMTSHSDPA. GPRS yang membawa maksud General Packet Radio Services.GPRS ini adalah signal berkadar 2.5G.Kalau layari internet hanya mampu mencapai 115kbps. Memang bertahun ler nak menunggu..haha. EDGE pula adalah Enhanced Data for GSM Evolution.Edge juga signal berkadar 2.75G.Atas sikit ler dari GPRS.Capaian internet cuma 236kbps.Kira tahap gaban juga nak berlayar pakai EDGE ini.
Yang 2 ni kira otai sikit laa..kalau layar internet kita boleh senyumlah..haha UMTS = Universal Mobile Telecomunications System.Yang ni ler yang orang sibuk-sibuk panggil 3G tu..kekadang melingkup juga kalau layan internet. Capaian internet cuma 384kbps. HSPDA pula yang terbaik setakat ini dimana HSDPA mampu mencapai capaian internet maksimum 3.6 Mbps.HSDPA bermaksud High Speed Downlink Packet Access atau di panggil juga 3.5G.Sebenarnya capaian internet bergantung juga kepada pembekal yang sedia ada..yang top broadband kat Malaysia ni Celcom,Maxis dan Digi.

Yang terkini pula 4G tapi belum meluas sangat lagikan .4G adalah singkatan dari istilah dalam bahasa Inggeris: Fourth Generation Technology. 4G merupakan pengembangan dari teknologi 3G. Nama rasmi dari teknologi 4G ini menurut IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) adalah “3G and beyond”.

Check Also

Tips Mudah Elak Telefon Rosak

Tips Mudah Elak Telefon Rosak. Telefon pintar atau smartphone adalah satu keperluan pada zaman sekarang. …

16 comments

  1. hahhahah kelakarla bro bagi penerangan secara simple dan santai…^^

    4g maybe tahun depan baru dia nak tonjolkan diri..yang unifi tuh dengar kata power gak huhu tapi terhad dikawasan yang terpilih..

  2. patot la selalu klua HSPDA n kadang2 klua EDGE..baru tawu beza..tapi kalau yang EDGE tu keluar tenet memang slow giler~

  3. hehe, tengok tempat gak nak dapat line tu, hehe XD

    4G memang terbaik 🙂

  4. sy baru tauuu

  5. erm..kiz tau x b.bnd dr yg ne plg ok wt mse ni dr segi hrga n pkhidmatan??

  6. kite guna GPRS je, berbayar. tapi sekarang ni kat rumah dapat EDGE. sebab tu la lembab sikit nk load page. hihi~

    kalau dapat 3G, line tak dapat connect. tapi kdg2 dapat HSPA, mmg laju la.

    TQ la modem sb boleh guna line apa2 pun. kalau line laju, laju la ia. suka2 =)

  7. *typo..
    HSDPA

  8. Gewd info.. Selalu gak dengar tapi tatau mende tuh..
    ho-ho-ho..

    Musicbrilliant.com

  9. kalau tentang provider yang bagus tengok tempat ler..tapi untuk outdoor setakat ni saya guna celcom dan maxis.. digi tak kot sebab Digi tempat saya ni cuma dapat Edge je..setakat ni yang terbaik Maxis ler sebab saya dapat full Hspda..hehe.. P1 kat sini memang tak der lorr..hehe sebab tu tak guna.Kat rumah guna streamyx je..

  10. masa kita mula pakai 3g. Jepun dah pakai 5g.. hahaha gila jauh kene tinggal

  11. setakat ni kat umah akak tenet tak de masalah walaupun pakai broadband je..
    mula2 pakai dulu memang slow.
    hari2 call mxs merungut2 sambil ugut tak nak guna dah terus ok sampai sekarang..
    ahhaahh

  12. ooo itu ker.. heheheh

  13. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

  14. hebat jugak berukben saya.. HSDPA

  15. ooo baru tahu apa dia EDGE tu…

  16. semua tu ngarot slow giler.. HSDPA ke atas saja bole pakai, hukk…

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *