Menu Tutup

Mengadu Dan Menyampaikan Cerita

Mengadu Dan Menyampai-Nyampai Cerita – Disebabkan sikap suka menyampai-nyampai cerita, suka menjadi jurucakap bagi pihak lain tanpa diminta… Dua orang yang tidak bergaduh menjadi bergaduh, dua orang yang saling berkawan menjadi musuh, dua orang yang ingin berbaik menjadi semakin jauh.

Bahayanya sikap mengadu domba sehingga Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Tidak akan masuk syurga orang yang mengadu domba.” (Hadis riwayat Muslim)

Boleh jadi apa yang diadu domba itu adalah cerita yang benar, tetapi perbuatan mengadu domba itu sendiri adalah tercela kerana akibatnya adalah melaga-lagakan, mengapi-apikan, serta memutuskan persaudaraan sesama Muslim. 

Sedangkan dalam Al-Quran (Surah Al-Hujuraat: 10) Allah memerintahkan agar memperbaiki/mendamaikan hubungan sesama orang-orang yang beriman, bukan menambah api agar keduanya saling membenci dan menjauhkan diri antara satu sama lain. Semoga Allah memperbaiki hati-hati kita dan akhlak-akhlak kita. dan semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *