Menu Tutup

Kerana Mulut

Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati.

Kata pepetah kerana pulut santan binasa , kerana mulut badan binasa..jadi kita kena berhati hati dalam mengatur bicara agar tiada yang sakit hati atau makan hati.Yelah kan, walaupun kekadang apa yang kita cakap tu benar,tapi biarlah berlapis sikit supaya tak ler direct tembus hati..bleh koyak beb.Bukan semua orang yang open minded.Ada gak yang separa dan ada yang hati batu..

Dari positifnya..adakala jika kita pandai berkata kata , boleh juga menyelesaikan pertelingkahan.Kalau orang tengah panas berapi,kalau dengar kata kata yang manis dan sejuk umpama Air batu campur,leh tanggap leleh juga akhirnya..kena pandai susun ayat..Tapi awas jangan suka menanam tebu di bibir..tabur kata janji manis manis..nanti silap2 kita yang kena sumbat dengan hempedu..

6 Comments

  1. Piasara

    “huhu..akak pon sgt takut kalau2 tersalah taip komen ker kt blog kwn2..kdg2 apa yg kita nk sampaikn lain yg org faham..hmmm..boleh jadi pasal kan..mintak simpang..kalau akk ada tersalah kt mana2 tolong bagitau dgn jujur yer..”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *