Home » Santai » Jangan Jadikan Aku Kambing Hitam

Jangan Jadikan Aku Kambing Hitam

Apa itu kambing hitam? adakah ianya seekor kambing yang berwarna hitam. Namun ada disebut dalam maksud kambing hitam adalah orang yg dalam suatu peristiwa sebenarnya tidak bersalah, tetapi dipersalahkan atau dijadikan tumpuan kesalahan.

maksud kambing hitam
Ini Kambing Hitam,sebab warna dia hitam

” berarak mendung kelabu…” ceh nyanyi le plak..Suara bergema macam dalam pembetong.. elok elok mendung terus hujan.. Tapi kalau hujan bagus gak.. aku tengah kepanasan ni macam cacing kena goreng. 5 kali dah mandi..haha..!!

Hari ni kerja dalam mood samseng..huhu..semua kena sound tapi dengan nada yang berhemah. Bukan apa aku tak mau lagi menanggung kesalahan orang lain. Hari ini aku kerja lurus je. Jangan haraplah ada yang nak curi-curi ikut jln pintas. Dah banyak sangat dah aku telan kesalahan orang..

Orang lain buat silap , aku sebagai mastermind yang kena ( tapi memang patutlah kot sebab aku mastermind ) tapi tak bolehlah aku je yang nak tanggung sorang kan. Patah le pinggang aku yang ramping dan dada ku yang bidang ni. Jadi kali ni aku kena tegas. Tiada lagi nak cover-cover sebab akibatnya aku gak yang kena..

Inilah akibatnya kalau asyik tanggung salah orang..

Aku nak jerit : AKU TAK MAHU LAGI DI JADIKAN KAMBING HITAM.. korang faham ke apa maksud kambing hitam tu. karang ada yang tuduh aku jadi kambing lak kang..emmmbekkk.!! Kalau tak tahu pi cari maksud kat buku budak darjah 6 pun ada..hehe..

Ini kambing putih..tak der kena mengena dalam ini cerita..nyibuk je nak ikut kambing hitam tadi masuk ini entry

Check Also

pisang berbuah dua kali

Ada Apa Dengan Pisang Berbuah Dua Kali

Peribahasa melayu ada menyebut.. jangan sampai pisang berbuah dua kali. Tapi kali ni aku siarkan …

8 comments

  1. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

    MACAM KENEN TRIO DATO T SAJE NI..HEE

  2. huu bagus2. lepas ni x jadi kambing hitam lagi 🙂

  3. Jom pakat jd kambing putih. Huhuhuhu

  4. Kambing hitam ke kambing putih ke..tetap jugak kambing..hahaaaa….

  5. erk…. gua mati2 igt selama ni lu manusia…. hahahaa

  6. kiz kena berubahhhh…..mcm cerita kartun….ooppsss..hehehe….

    jgn jd kambing hitam…kambing putih blh tak?hehehe…

  7. nasib baik pekerja biasa jer SK nie..
    klu jd in charge,mmg asyik3 kena dgn org atas padahal salah org bwh..
    huhuhuhuhu..

  8. ya kiz..tetapkan pendirian..jangan jadi kambing hitam lagi! sebab org, awak yg kena.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *