Menu Tutup

Harga RON95 Disemak Bulan Depan

Kerajaan akan menyemak semula harga minyak RON95 bulan depan.Ni nak naik ke nak turun ni,tapi aku rasa peluang untuk naik agak berah berbanding turun.
Kajian semula oleh kementerian itu bersama-sama agensi lain seperti Kementerian Kewangan dan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) akan menentukan sama ada harga sedia ada kekal atau dinaikkan berdasarkan tanggungan subsidi kerajaan.

Tahun lepas, tanggungan subsidi kerajaan (bagi produk petroleum) adalah RM8 bilion apabila harga minyak dunia meningkat, dan tidak nampak trend itu akan menurun. Kalau keadaan itu berterusan, tanggungan subsidi kerajaan akan menjadi RM18 bilion tahun ini iaitu kenaikan RM10 bilion.Sekiranya subsidi dikurangkan, jumlah peruntukan RM10 bilion itu dapat digunakan bagi membina lebih banyak sekolah, jalan-jalan kampung, projek perumahan rakyat serta memberi lebih banyak bantuan pelajaran.

Ermm..ye ke..harap harap macam tulah kan..jangan kelain pula nanti..!!

SUMBER BH

4 Comments

  1. rara pinkmafia

    hmm yeke nk kelain.ntah2 memnazir lagi bina bangunan ntah hape2 kot.sabo jelah.tak penah nya turun minyak.mesti naik je.

  2. GR

    kalau subsidi dikurangkan sekalipun, harap-harap ianya dengan tujuan yang tepat, bukan sekadar untuk menjaga kepentingan kroni-kroni mereka sahaja

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *