Menu Tutup

Harapkan Pagar..Pagar Makan Padi

Harapkan pagar pagar makan padi bukanlah cerita padi yang di makan pagar.. mana ada logiknya..tapi sekadar perumpama bahasa yang mempunyai sesuatu yang tersirat.. secara umumnya dalam kehidupan anda jika anda padi siapakah pagarnya begitu juga sebaliknya..siapa penjaga siapa yang di jaga..siapa mengharapkan penjagaan siapa pula yang harus menjaganya..??

Selalunya orang yang kita harapkan mampukah atau percayakah kita untuk kita serahkan amanah keatas apa yang kita nilaikan sebagai bernilai.Mampukah dia menjadi pelindung di kala di perlukan atau sekadar dia ingin mengambil kesempatan di atas kelemahan.Jadi di sini memerlukan kita membuat penilaian agar kita tidak menjadi mangsa dia atas kegagalan kita sendiri membuat pilihan.

Dunia hari ini penuh berbagai kemungkinan..! bapa yang sepatutnya melindung menjadi pemusnah si anak , ketua yang harus memegang amanah hilang wibawa kerana kepentingan sendiri jadi serba serbi dalam di lema kerana mencari siapakah yang harus di percayai..

Tapi ada kalanya pelindung juga boleh makan hati kerana yang di lindungi hilang budi pekerti..jadi toleransi perlu ada agar keduanya tidak hilang pertimbangan diri.

@ku D@N $e$u@tu – Akal aku hilang bila kau buat kerja yang tidak masuk akal..??

4 Comments

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *