Breaking News
Home » Berita » Emas Ke Tak Ni .. Jom Serbu

Emas Ke Tak Ni .. Jom Serbu

Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,lebih baik dinegeri sendiri.Satu lagi pisang emas dibawa belayar,masak sebiji didalan peti,hutang emas boleh dibayar,hutang budi dibawa mati...Antara peribahasa dan pantun yang biasa kita dengar.Sebab apa aku libatkan keduanya dalam cerita ini.Sebab keduanya ada perkataan emas.Emas tu beb ,benda berharga.kekadang aku tengok ada yang pakai gelang emas sampai ke lengan..rantai besar kalaukan rantai motor.haha.Tapi satu je yang aku nak pesan,lelaki haram memakai hiasan emas ok..
Sebut pasal cerita emas ini,tersebut disebuah tempat nun jauh diselatan Malaysia.Kutip emas kat tepi jalan je tu..haha.Bertuah betulkan..tapi tak pastilah ketulenannya lagi.Tapi kalau tulen..kayo pak cik..seperti yang berlaku di kampung Melayu Majidee,Johor bahru ini.Orang ramai terus membanjiri Jalan Mewah Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru, untuk mencari batu kerikil dipercayai mengandungi hablur emas daripada longgokan batu untuk membaiki jalan yang berlubang, walaupun kawasan berkenaan sudah dipagari dengan pita halangan polis dan kenyataan yang dikeluarkan Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Johor, mengesahkan batu kerikil yang dijumpai penduduk bukan emas.

psst : Ingat kenangan masa duk JB dulu bila baca kisah kat Kampung Melayu Majidee ni.ohh..aku rindu JB weii..haha


gambar kredit to BH Online

Check Also

stadium baru JDT

Gambar Rekabentuk Dan Konsep Stadium Baru JDT

Gambar Rekabentuk Dan Konsep Stadium Baru JDT. Satu majlis pelancaran rekabentuk dan konsep stadium bola …

2 comments

  1. laaa da tau bukan emas.. nak juga kuimpul kat situ? hehe yela tak emas kot jumpe berlian ye tak? hehe

    Btw, singgah sini, blog2 yg wen da polo… hehe baru berkesempatan buat kunjungan sebab busy exam kuliah sbelum ni.

  2. pakcik kayo!dah kumpul banyak banyak sekali bukan tulen..tak berbaloi kan..

    p/s:rindu johor gak.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *