Breaking News
Home » Teknologi » Ciri-Ciri Baru Windows 10

Ciri-Ciri Baru Windows 10

Beberapa Ciri-Ciri Baru Windows 10 akan ditawarkan kepada pengguna perisian yang dikeluarkan oleh Microsoft iaitu Windows 10. Mengikut laporan beberapa laman berkaitan perisian atau software yang dipetik dari pengumuman piha Microsoft, windows 10 boleh dikemaskini oleh pengguna Windows 8.1, Windows Phone 8.1 dan Windows 7 secara percuma. ( Free Download )

microsoft window 10
microsoft window 10

Apakah ciri-ciri baru yang ada pada windows 10 ini.

Window 10 akan dilengkapi dengan Cortona iaitu sistem kawalan suara. Dengan adanya Cortona pada kemaskini Windows 10, ini pasti akan memudahkan kerja seperti membuat carian, akses pada file dan aturan, mainkan musik dan sebagainya.

Windows 10 dibangunkan untuk kegunaan pelbagai platform bagi memudahkan pembangun untuk mereka aplikasi yang boleh dijalankan pada desktop, telefon bimbit mahu pon Xbox. Microsoft juga sedang membangunkan perisian Office yang baru yang boleh dijalankan pada telefon bimbit, Tablet dan juga Desktop.

Windows 10 bakal disediakan dengan pelayar Web yang baru dikenali sebagai projek Spartan. Microsoft membangunkan Xbox pada windows 10 dimana pengguna boleh melihat personal aktiviti pada senarai kawan termasuk fungsi mesej, maklumat level dan sebagainya. Windows 10 juga hadir dengn Direct 12 yang merupakan sistem grafik untuk memastikan keupayaan grafik yang lebih lancar dengan penggunaan kuasa yang lebih effisyen.

spartan web browser
spartan web browser

sumber Mesramobile.com

Check Also

sembangchat

Aplikasi SembangChat

Aplikasi SembangChat adalah aplikasi bual pertama yang dibangunkan di Malaysia hasil kerjasama Teknik Padu Sdn Bhd. SembangChat …

One comment

  1. lepas ni boleh bertukar ke windows 10 pula…hehe 😀

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *